Digitala teknologier underlättar det kliniska arbetet inom psykiatrin
juni 25, 2024

Inom de Psykiatriska Tjänsterna Aargau (PDAG) används ett avancerat system för mobilitetsövervakning som spelar en viktig roll i att minska fallolyckor. Speciellt på avdelningen för demens och delirium stödjer systemet balansen mellan säkerhet och rörelsefrihet för patienter med delirium, demens med beteendestörningar och andra organiska psykossyndrom.

Beat Schläfli, VD för PDAG, framhåller att digitala teknologier är meningsfulla endast när de gynnar patienterna eller avlastar personalen. Ett exempel på detta är QUMEA, ett anonymt radarbaserat övervakningssystem som framgångsrikt bidrar till att minska fallolyckor.

Susanne Spring, vårdchef vid Centrum för äldrepsykiatri på PDAG, förklarar att övervakningssystemet är särskilt hjälpsamt under natten. Radarsensorer i rummen övervakar patienterna och skickar omedelbara larm till vårdpersonalen vid potentiella fallrisker. Detta möjliggör snabba insatser och bidrar till att förebygga skador.

Systemet erbjuder även fördelar som förbättrad sömnkvalitet och ostörd integritet för patienterna, eftersom det arbetar kontaktlöst, ljudlöst och helt anonymt. Även vårdpersonalen drar nytta av avlastning och ökad säkerhet genom att kunna lita på att larmen kommer i tid, vilket gör att de bättre kan möta patienternas behov.

Sammantaget visar det sig att digitalt stöd genom mobilitetsövervakningssystemet innebär en betydande förbättring av vårdkvaliteten och säkerheten i det kliniska arbetet inom de Psykiatriska Tjänsterna Aargau.

Till artikeln i media

Du är kanske också är intresserad av…

QUMEA logo